TOP 5


De vijf meest gestelde vragen aan de verkoopmakelaar

TOP 5


De vijf meest gestelde vragen aan de verkoopmakelaar

Denkt u erover uw woning te verkopen? Grote kans dat u zich op onbekend terrein begeeft. Waar moet u allemaal rekening mee houden? Makelaars Sam van Doesselaar en Wendy van den Brink van De Koning makelaars in Houten beantwoorden voor u alvast de vijf meest gestelde vragen die onze makelaars krijgen voorafgaand aan het verkooptraject.

1


Wat is mijn woning waard?

Wendy: ”De waarde van een woning is afhankelijk van een aantal factoren die in de huidige markt snel kunnen veranderen. We kijken natuurlijk naar de fysieke staat van het huis: hoeveel ruimte is er, is het goed onderhouden, is er een buitenruimte - dat soort zaken. Ook de ligging en het uitzicht tellen mee. Daarnaast kijken we naar de markt: hoeveel van dit type huizen in de buurt zijn er nu te koop en onlangs verkocht, in welke staat en voor welke prijs?

Hierbij is het belangrijk dat we scherp zijn op de meest actuele informatie, want wat drie maanden geleden gebeurde kan in de huidige huizenmarkt alweer achterhaald zijn. Aan de hand van ons unieke marktanalyse-rapport, waarbij we informatie combineren uit databases van onder meer NVM, funda en CBS kunnen we dit heel duidelijk inzichtelijk maken.

We zien grote verschillen, vandaar dat we vaak een prijsrange aangeven om mensen een houvast te bieden. Natuurlijk geven we duidelijk aan waarom we aan een bedrag binnen deze prijsrange denken."

2


Welke vraagprijs gaan we hanteren?

(En wordt mijn woning boven die vraagprijs verkocht?)

Sam: ”Eigenlijk is de vraag achter deze vraag: welke verkoopstrategie gaan we volgen? Er zijn verschillende scenario’s mogelijk, welke je kiest is afhankelijk van het doel van de verkoop en de voorkeuren van de opdrachtgever.

Voor iemand die als erfenis een huis heeft gekregen dat leeg staat en dat een opknapbeurt nodig heeft, stellen we een andere strategie voor dan iemand die de tijd heeft om de complete markt af te tasten op zoek naar de beste opbrengst tegen de juiste voorwaarden. Dat doen we door een vraagprijs te hanteren die zoveel mogelijk kijkers in beweging brengt, en vervolgens nauwgezet te monitoren wat er gebeurt.

Naast de online presentatie op onze website en funda, brengen we de woning onder de aandacht van zo’n groot mogelijke doelgroep via verschillende marketingacties, bijvoorbeeld Facebook en huis-aan-huismailings. Ook via onze zeven kantoren en het netwerk van ERA-makelaars verschijnt de woning voor het voetlicht. Als blijkt dat er veel interesse is, dan komt het met grote regelmaat voor dat mensen boven de vraagprijs bieden om kans te maken.”

3


Wanneer staat mijn huis op internet?

Wendy: “Dat kan heel snel gaan. Als we de verkoopstrategie rond hebben, kan de fotograaf aan de slag om het huis zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Ook zorgen we voor overzichtelijke digitale plattegronden. Daarnaast adviseren we juist in deze tijd een virtuele woningpresentatie te laten maken, zodat geïnteresseerden veilig thuis op de bank een woning kunnen bezichtigen, aan de hand van een een 3D-opname.

Al een week na de fotosessie en 3D-opname kunnen we de woning presenteren op onze website en funda. Voorwaarde is wel dat de woning er representatief uit moet zien. Is deze gedateerd, of wordt de ruimte niet optimaal benut, dan is het verstandig de woning eerst verkoopklaar te maken, zodat alle positieve punten goed belicht worden. Eventueel zou een stylist hierbij kunnen helpen. Iemand doet maar één keer een eerste indruk op, en vandaag de dag gebeurt dat digitaal, dus dit is nu heel belangrijk."

4


Komen er veel mensen op mijn huis af?

Sam: “Dat is een belangrijke vraag waar we geen standaard op kunnen geven. Natuurlijk zijn er huizen in gewilde buurten, waar we met vrij grote zekerheid kunnen zeggen dat er veel belangstelling zal zijn. Maar als een woning iets speciaals heeft, bijvoorbeeld een bedrijfsruimte of een gigantische tuin, dan is de doelgroep kleiner. Hetzelfde geldt voor woningen die verouderd zijn of onderhoud nodig hebben. Er zullen minder mensen komen, maar de mensen die komen zijn vaak juist net op zoek naar iets aparts. Het wil dus niet zeggen dat de verkoop minder succesvol zal zijn. De uitdaging is de juiste mensen te vinden.”

5


Hoe presenteer ik mijn huis het beste?

Wendy: ”Veel huizen van onze klanten zijn gezellig ingericht met allerlei foto's en persoonlijke voorwerpen. Voor de verkoop is het juist belangrijk om de woning zo neutraal mogelijk te presenteren, zodat kijkers de mogelijkheden zien voor zichzelf. De foto's en spulletjes moeten dus even uit zicht. Ook is het belangrijk de fysieke ruimte zo goed mogelijk te laten ervaren, dat kan betekenen dat het verstandig is om prominente meubels tijdelijk te verplaatsen.

Onze ervaring is dat hoe netter de woning eruit ziet, hoe beter deze wordt verkocht. Als er nog veel aan een huis gedaan moet worden, is de belangstelling minder. We hebben gezien dat relatief kleine investeringen als het vervangen van de vervilte vloerbedekking door een nieuwe vloer of een opfrisbeurt van het schilderwerk zichzelf terugverdienen in de vorm van een succesvolle verkoop, vaak voor een hogere prijs. “

Heeft u nog meer vragen aan onze makelaars?

Of wilt u een vrijblijvende afspraak maken ?

Bel of mail ons gerust!