Zo kan het ook:

Investeren in plaats van pensioen opbouwen

Zo kan het ook:

Investeren in plaats van pensioen opbouwen

Het was een spannende tijd toen Pascal twaalf jaar geleden als zelfstandige begon: investeren in zijn bedrijf, geen vast inkomen en een gezin om voor te zorgen. De enige zekere bron van inkomsten was het (parttime) salaris van Marieke.

Het was nog niet het moment om na te denken over zijn pensioen, al werd hem dat van alle kanten geadviseerd.

De polissen bleken duur te zijn en niemand kon hem vertellen hoeveel je krijgt uitgekeerd als de tijd daar is. Pascal liet het - net als zoveel zelfstandigen - maar even op zijn beloop.

Gelukkig gingen de zaken goed. Inmiddels heeft Pascal een mooie oplossing gevonden om invulling te geven aan zijn oudedagsvoorziening.

Investeren in 'bakstenen'

Pascal en Marieke vatten het idee op om een huisje te kopen, op te knappen en te verhuren. Er is tegenwoordig veel vraag naar huurwoningen, dus een huurder vinden moet geen probleem zijn. Zo hebben ze een aanvullende bron van inkomsten, en tegen de tijd dat Pascal wil stoppen met werken hebben ze een keuze: of ze verkopen het huis weer om van de opbrengst te leven, of ze houden het aan als maandelijke bron van inkomsten. De vraag is alleen of dit financieel haalbaar is. Ze maken een afspraak met René Verlaan van Opmaat financieel adviseurs.

Overwaarde als onderpand

Pascal vertelt: "We waren er helemaal niet zeker van of dit allemaal wel zou kunnen, maar René vond het een heel goed idee. Hij zag mogelijkheden omdat ons eigen huis overwaarde heeft. Dat konden we gebruiken als onderpand voor een nieuwe hypotheek. Een mooie oplossing."


"Dat was een hele opluchting," gaat Marieke verder. "We hadden al een huisje op het oog, dat hebben we kunnen kopen. Binnen drie weken was alles rond. René en zijn team hebben dit fantastisch opgepakt. Daar zijn we echt superblij mee. De eerste tijdelijke huurder is er zelfs al ingetrokken.

Oudedagsvoorziening voor zelfstandigen

Opmaat financieel adviseur René Verlaan staat vierkant achter het initiatief van Pascal en Marieke om in plaats van pensioen op te bouwen te investeren in een tweede woning.


"Als zelfstandige heb je minder mogelijkheden. Polissen zijn vaak prijzig en hebben soms een beleggingscomponent, waardoor je niet precies weet wat je uitgekeerd krijgt tegen de tijd dat je wilt stoppen met werken. Sparen op een bankrekening geeft met de huidige rentes ook een lager rendement."


"In het geval van Pascal en Marieke hebben we een hypotheekconstructie bedacht waarmee ze de woning in twintig jaar aflossen, zodat tegen die tijd de woning hypotheekvrij is. De extra huuropbrengst is onbelast, en de rente is heel laag, dus dat is voordelig. Hier kan je niet tegenop sparen met een pensioenvoorziening voor zelfstandigen. Voorwaarde is wel dat je over eigen geld beschikt, of een overwaarde op je woning en voldoende inkomen hebt."

Benieuwd naar úw mogelijkheden?

Welke hypotheek past u het beste?

Contact met Opmaat financieel adviseurs