ACTUEEL


De nieuwe toekomst van nieuwbouw

ACTUEEL


De nieuwe toekomst van nieuwbouw

Het zijn roerige tijden in de nieuwbouwmarkt. Om de woningnood op te vangen moeten er de komende jaren elk jaar 75.000 nieuwe huizen worden gebouwd. Toch is het aanbod van nieuwbouwwoningen en kavels gedaald ten opzichte van vorig jaar. Door onder meer langdurige procedures voor het toewijzen van bouwgrond en aangepaste regelgeving rondom stikstofuitstoot, lopen veel projecten vertraging op. En dan komt daar ook nog eens een pandemie overheen die onzekerheid over de economische welvaart met zich meebrengt. Wat betekent dit voor de toekomst van de nieuwbouw? We vragen het aan Albert de Boer en Wilco Schipper, nieuwbouwmakelaars bij De Koning makelaars en Fides makelaars.

Hoe gaat het in de huidige situatie?

Albert de Boer: “Ondanks dat we nu in onzekere tijden leven, is de vraag naar nieuwbouwwoningen niet minder geworden. Sterker nog, we hebben te maken met een toename. Niet alleen omdat er nog altijd sprake is van schaarste, ook omdat er steeds meer mensen zijn die op zoek gaan naar een nieuwbouwwoning omdat ze duurzamer willen wonen.

Daarnaast heeft de kwaliteit van nieuwbouwhuizen een sterke aantrekkingskracht op woningzoekenden. Vooralsnog zien we niet dat mensen hun zoektocht naar een nieuwbouwwoning staken omdat ze bang zijn dat ze zich dit niet kunnen veroorloven. ”

Heeft de anderhalve-meter samenleving impact op de bouw en verkoop van nieuwbouwprojecten?

Wilco Schipper: “Bij de projecten die wij in verkoop hebben lijkt de impact mee te vallen. Wij hebben voornamelijk contact met onze klanten via (beeld)bellen. Bij afspraken op kantoor houden we keurig afstand. Ook bij de bouwwerkzaamheden wordt goed rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM.

Gelukkig zijn de maatregelen nu versoepeld en mogen er alweer honderd mensen op de bouw aanwezig zijn. Bijeenkomsten voor de start verkoop doen we nu vooral digitaal, en dat lukt heel goed. Ook de oplevering van woningen kan zonder problemen uitgevoerd worden. Tijdens de intelligente lockdown werden kijkdagen geannuleerd, dat was heel jammer voor de toekomstige bewoners. Ik verwacht dat dit binnenkort weer georganiseerd gaat worden.

Hoe zien jullie de toekomst van nieuwbouw in deze nieuwe tijden?

Albert: “Het aantal projecten zal naar mijn idee gelijk blijven of minder worden. Ik voorzie dat er meer kleinere projecten gebouwd worden, en dat de grote projecten in kleinere deelprojecten met minder woningen per fase worden uitgevoerd. In stedelijke gebieden zal er relatief meer hoogbouw komen voor appartementen, om in te spelen op de groei van eenpersoonshuishoudens.”

Wilco vult aan: “De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is nu ongeveer vier ton. Ik verwacht dat de prijzen verder zullen oplopen, omdat de kostprijs van een huis stijgt door isolatie, warmtepompen en andere duurzaamheidstechnieken.

Voor starters is nieuwbouw vaak prijzig.

Met de komst van nieuwbouwwoningen wordt de doorstroming in de woningmarkt gestimuleerd waardoor er ook woningen voor hen vrijkomen. Daarom is het ook zo belangrijk dat aan de gestelde doelen van 75.000 nieuwe woningen per jaar wordt voldaan.”

Meer weten over uw kansen op een nieuwbouwwoning?

Neem contact met ons op!

Lees ook: