GOED OM TE WETEN


Een nieuwbouwhuis kopen,

hoe gaat dat eigenlijk?

GOED OM TE WETEN


Een nieuwbouwhuis kopen, hoe gaat dat eigenlijk?

Een spiksplinternieuw huis, onderhoudsvriendelijk en in te delen naar uw eigen wensen. Ideaal, zou je zeggen. Toch vindt niet iedereen het even makkelijk om te kiezen voor een nieuwbouwwoning. Hoe weet je of je je straks thuis voelt in een huis dat alleen nog maar op papier bestaat? Onze nieuwbouwmakelaars doen er alles aan om uw verbeeldingskracht op scherp te zetten, zodat u een levendige voorstelling krijgt van het wonen op uw nieuwe plek. Daarna volgt het traject van aankoop. Dat gaat bij een nieuwbouwwoning heel anders in zijn werk dan bij een bestaande woning. Om u een idee te geven zetten we alle stappen rondom het vinden én kopen van een nieuwbouwwoning op een rij.

1| Beeldvorming

Waar en hoe wilt u wonen?

Vaak maakt een nieuwbouwwoning deel uit van een compleet nieuwbouwproject: een nieuwe buurt of wijk met woningen en een omliggend leefgebied. Het ene project ligt middenin een dorp of een stad, het andere meer aan de rand, of in de natuur. De locatie waar u voor kiest is net zo belangrijk als het type huis waar u wilt wonen.

Weet u al in welke regio u wilt wonen? Een tip: schrijf u in op een van de online nieuwbouwplatforms: nieuwwonengroenehart.nl nieuwwonenutrecht.nl nieuwwonenleiden.nl. Hier vindt u een overzicht van de projecten die nu gerealiseerd worden, in voorbereiding zijn en zelfs van de plannen voor de verdere toekomst.

Aan de hand van levendige beschrijvingen, gedetailleerde artist impressions en virtuele video’s op deze websites, krijgt u een beeld van de woningen en de omgeving. Vindt u het lastig om in te schatten welk project of welke woning bij u past? We gaan graag met u in gesprek om uw woonwensen te inventariseren en u gedegen te adviseren.

2| Klaar voor de start...

Inschrijving - aankoopgesprek - financiële scan - optie

En dan heeft u het project met uw droomhuis gevonden. Een geweldige woning die u eventueel kunt aanpassen aan uw wensen, in een buurt die helemaal past bij uw levensstijl. Snelle actie is vereist, want de kans is groot dat u niet de enige bent die hier wil wonen. Vanaf de ‘start verkoop manifestatie (tegenwoordig vaak digitaal) kunt u zich inschrijven als belangstellende voor de woning.

Bent u de gelukkige aan wie de woning toegewezen wordt? Dan maken we een afspraak voor het aankoopgesprek. Hierin nemen we met elkaar gedetailleerd de woning door, stemmen we uw wensen en verwachtingen af, beantwoorden uw vragen, en overleggen we de consequenties van uw keuzes. Vervolgens laten we een financiële scan uitvoeren. Staan alle lichten op groen? Dan neemt u een optie op de woning, waarna u meestal één week de tijd heeft om te beslissen of u de woning daadwerkelijk wilt kopen.

3| Grondig bestuderen

De Koop-/Aanneemovereenkomst - voorwaarden - bedenktijd

Vervolgens ontvangt u van ons namens de ontwikkelaar van het project de Koop-/Aanneemovereenkomst, om grondig te bestuderen. Hierin staat beschreven wat u precies koopt, voor welke prijs en tegen welke voorwaarden. De Koopovereenkomst vermeldt de bepalingen over uw aankoop van de grond van de ontwikkelaar. Met de Aanneemovereenkomst geeft u de ontwikkelaar de opdracht om de bouw uit te voeren. Ook wordt vermeld hoe lang de bouw mag duren en in welke termijnen u dient te betalen. In de overeenkomst staan vaak ontbindende en opschortende voorwaarden. Als u de tijd heeft gehad om de overeenkomsten te bestuderen, maken we een tekenafspraak. Samen nemen we alle punten nog eens zorgvuldig door en als u het met de inhoud eens bent volgt een officieel moment: u gaat tekenen. De ondertekende contracten sturen we naar de ontwikkelaar ter ondertekening en hierna ontvangt u deze getekend retour. Vanaf dit moment heeft u nog één week bedenktijd en kunt u zonder opgaaf van reden van de koop af zien.

4| Gefeliciteerd!

Afspraak bij de notaris

Het is zover, aan alle voorwaarden is voldaan en het is zeker dat het nieuwbouwproject doorgaat. U ontvangt een brief over de start van de bouw met de uitnodiging voor een afspraak bij de notaris. Tijdens deze bijeenkomst vindt de eerste betaling plaats voor de kosten van de grond. De kosten van de ontwikkelaar betaalt u in termijnen. Betaling vindt vaak plaats zodra een onderdeel van de bouw is afgerond. U ontvangt een nota bij elke verdieping die af is en op het moment dat de woning wind- en waterdicht is gemaakt. De ontwikkelaar is nu verplicht binnen drie maanden te starten met de bouw.

5| We dragen het stokje over

Kopersbegeleiding

Na de overdracht bij de notaris is onze adviserende rol voor u afgelopen. De kopersbegeleider bij de ontwikkelaar begeleidt u bij het maken van keuzes en beslissingen tijdens de bouw van uw droomhuis.

Meer weten over het kopen van een nieuwbouwwoning?

Neem contact met ons op!

Interessante informatie voor bekenden? Delen maar!