BIJZONDERE BUURTGENOTEN


"Als je vanuit je hart werkt komt het goed"

In elke plaats komen ze voor: mensen die zich met hart en ziel inzetten om andere mensen te helpen. Deze 'bijzondere buurtgenoten' zetten De Koning en Fides makelaars graag in het zonnetje. Dit keer het verhaal van Gera Hoogendoorn. Samen met haar man heeft zij in De Kwakel een zorgboerderij opgezet om mensen met problemen of beperkingen op te vangen.

BIJZONDERE BUURTGENOTEN


"Als je vanuit je hart werkt komt het goed"

In elke plaats komen ze voor: mensen die zich met hart en ziel inzetten om andere mensen te helpen. Deze 'bijzondere buurtgenoten' zetten De Koning en Fides makelaars graag in het zonnetje. Dit keer het verhaal van Gera Hoogendoorn. Samen met haar man heeft zij in De Kwakel een zorgboerderij opgezet om mensen met problemen of beperkingen op te vangen.

Boerendochter Gera Hoogendoorn was medisch laborante, toen ze zich realiseerde dat ze écht iets voor mensen wilde betekenen. Ze begon een praktijk in natuurgeneeskunde. Stilletjes aan groeide dit steeds meer uit naar het coachen van mensen in hun proces van lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ook via mandala tekenen hielp zij mensen meer inzicht te krijgen in hun persoonlijkheid. Het is duidelijk dat mensen helpen de rode draad is in Gera haar leven.


Twaalf en een half jaar geleden begon zij samen met haar man Rein aan een nieuw hoofdstuk. Ze besloten van hun boerderij een zorgboerderij te maken voor mensen van alle leeftijden met lichamelijke of verstandelijke beperkingen, verslaving, gedragsproblemen of psychische problemen. Deze mensen vinden hier een betekenisvolle dagbesteding, terwijl verzorgers of mantelzorgers worden ontlast.

Gera vertelt:

"Mensen kwamen altijd al bij ons aan om hun verhaal te doen bij een kopje koffie. We wilden dit uitbouwen, maar dan goed. Eigenlijk wisten we niet precies wat we ons op de hals haalden, maar als je vanuit je hart werkt komt het goed. Inmiddels begeleiden we 120 mensen per week met een professioneel team van zes mensen en een grote groep vrijwilligers. Vier dagen per week ontvangen we de deelnemers. De vijfde dag zitten we achter de computer, want er komt helaas ook een berg administratie bij kijken. Die tijd zouden we natuurlijk liever ook aan zorg besteden."

Voor ieder wat wils

"De boerderij is een hele fijne plek voor onze deelnemers. Er is voor iedereen wel iets te doen dat bij hem of haar past. We verbouwen fruit en groente, daar helpen mensen bij. Anderen gaan met de oogst aan de slag in de keuken: lekkere dingen bakken of sap maken. De dieren hebben ook altijd een grote aantrekkingskracht, we hebben alpaca's, geiten, schapen, hangbuikzwijnen, kippen... Die moeten gevoerd en verzorgd worden. Weer of geen weer, de mensen zijn buiten. Maar we gaan ook met ze knutselen, handwerken, we doen spelletjes en gym. Soms wil iemand gewoon even rustig zitten met een poes op schoot. Dat is ook heel fijn natuurlijk. Daarbij zorgen we altijd voor een gemoedelijke, huiselijke sfeer. De mensen voelen zich hier nuttig en gezien."

Zorg met aandacht

"Omdat wij niet bij een grote instelling zijn aangesloten, hebben wij minder te maken met allerlei protocollen. Wij bieden de zorg vanuit ons hart, en maken tijd om iedereen persoonlijke aandacht te geven. We zijn hier allemaal mensen onder de mensen.

In de psychiatrie is er over het algemeen veel tijdgebrek. Er zijn wisseldiensten en daardoor ontbreekt het bij de cliënten aan contact dus aan vertrouwen. Dat ligt niet aan de hulpverleners, maar aan het systeem. Bij ons is alles altijd hetzelfde, hier lopen altijd dezelfde gezichten rond. Omdat we zo'n goed contact hebben met de cliënten, durven ze ook dingen aan ons toe te vertrouwen. We kennen de verhalen en problemen van de mensen, ze hoeven het niet telkens opnieuw te vertellen. Dat geeft hen vertrouwen en daardoor boeken we ook goede resultaten. Ons doel is onder meer om terugval te voorkomen, medicijngebruik te verminderen, talenten te ontdekken en kwaliteit van leven te verhogen. Dat doen we door dienstbaar te zijn."

Professionele zorg gegarandeerd

De zorgboerderij is aangesloten bij stichting Landzijde Noord-Holland, zij waarborgen dat Gera en haar team aan alle kwaliteitseisen en keurmerken voor professionele zorg voldoen.

De appel valt niet ver van de boom

Gera's dochters Geranne en Annemijn zijn in hun ouders' voetsporen getreden. Ze voltooiden de benodigde opleidingen en maken nu deel uit van het team.

"Wij zijn er altijd voor hen"

De betrokkenheid van Gera en haar team is ongekend, want de zorg voor de mensen beperkt zich niet tot de dagbesteding tussen 9.00 en 17.00 uur. Cliënten weten Gera ook te vinden als zij thuis zijn en een luisterend oor nodig hebben. "Wij zijn er altijd voor hen. Soms komt het niet goed uit, maar dan sta je ze toch te woord, want het levert iets op. Je voorkomt een psychose of weerhoudt iemand ervan verkeerde stappen te zetten. Kleine dingen kunnen verstrekkende gevolgen hebben."

Helpt u helpen?

Sommige cliënten hebben moeite financieel rond te komen. Ze hebben wel eens iets nodig dat ze niet kunnen betalen, zoals een matras of een warme winterjas. Gera en haar team proberen hen hierbij te helpen. U kunt helpen door hiervoor een donatie te doen. Neem voor meer informatie contact op met Gera via gera@inner-art.nl