VOORWOORD


Wonen in ‘de nieuwe stad’

De toekomst van stedelijke ontwikkeling

VOORWOORD


Wonen in ‘de nieuwe stad’
De toekomst van stedelijke ontwikkeling

Een stad kent reuring en dat zoeken wij op. Een stad met dynamiek, waar van alles gebeurt. Werken en wonen moeten vooral samen gaan en het gezellige terras om te netwerken mag niet ontbreken. Maar ook de sportschool, de bioscoop en de kinderopvang moeten goed en makkelijk bereikbaar zijn. In zo'n stad willen wij wonen en werken. Thuis willen we genieten van de rust en eenmaal buiten willen we ongehinderd op een vlotte manier genieten van de reuring op straat. Langzaam maar zeker zien we in het centrum van de stad de auto steeds minder en gaan wij meer en meer op de E-fiets, de deelauto en de trein naar ons werk, op visite naar familie en op vakantie. Dan is wonen op of nabij een treinstation met goede –internationale- trein en bus- verbindingen een pré.

Magneetwerking

De nieuwe stad is een stad waar veel zaken samengaan. Dat is geen één-twee-drietje maar de steden waar dit lukt zullen de komende jaren succesvol zijn en mensen aantrekken. Gebeurt dat in gebieden waar innovatieve (hightech) bedrijven zijn gevestigd en in steden met universiteiten, dan zal er een bepaalde magneetwerking vanuit gaan. Steden als Utrecht en Leiden zijn nu al gewild. Utrecht groeit als stad al jaren en zal nog jaren blijven groeien en Leiden trekt mensen aan terwijl het nu al een nijpend tekort aan woningen heeft.


De zelfrijdende auto komt eraan

Het duurt nog even en er moeten nog een aantal juridische en technische kwesties opgelost worden, maar dan zal de zelfrijdende auto haar intrede doen. Dit zal het proces van de nieuwe stad nog verder versnellen. De auto hoeft niet meer geparkeerd te worden bij het huis of onder het appartement. Daardoor komt in gebieden waar het aantrekkelijk is om te wonen extra ruimte beschikbaar op straat en in de woonwijk en dat levert extra woonruimte op. De auto gaat over enkele jaren zichzelf parkeren in een autostorage. Dat is er vandaag nog niet, maar ik denk aan boxen die wel vijf tot acht parkeerplekken hoog zijn en waar de auto volautomatisch in- en uitgaat. Op een vooraf af te spreken moment komt de auto je ophalen in de stad of woonwijk bij een autohub. Rustig verlaat je de stad naar je eerste afspraak, je parkeert de auto aan de rand van de plaats en vervolgens ga je met de bus naar de plek waar je moet zijn.

Natuurlijk, dit heeft tijd nodig maar de tijd gaat snel. Vijftien jaar geleden hadden wij nog nooit gehoord van een elektrische auto en over twee à drie jaar staan er betaalbare E-auto’s in iedere autoshowroom.


In het buitengebied, de dorpen en de middelgrote steden zal dit minder hard gaan. Toch komen ook daar straks de laadpalen voor de elektrische auto’s als paddenstoelen uit de grond. De minimale rijafstand met de E-auto zal snel toenemen en daarmee ook het gemak voor mensen buiten de stad.


Een nieuwe wereld in wonen

Wij staan aan de vooravond van een nieuwe wereld in wonen in onze bestaande woonomgeving. Handige apps en het 5G netwerk zullen het allemaal sneller mogelijk maken. Het zal even gewenning vragen, maar iedere verandering die een voordeel met zich meebrengt, wil je als je het eenmaal hebt niet meer kwijt. Het wordt boeiend en dan is het beroep van makelaar wel interessant. We komen de nieuwste snufjes nu al tegen in nieuwe huizen…Jacques de Koning

Vennoot De Koning makelaars en Fides makelaars